13.4 C
Brno
Neděle, 19 května, 2024
DomůRady a NávodySyndróm dráždivého tračníka – čo o ňom vlastne vieme?

Syndróm dráždivého tračníka – čo o ňom vlastne vieme?

Vydáno

- Reklama -PR články

Syndróm dráždivého tračníka (IBS) je porucha zažívacieho systému spojená s viacerými príznakmi.

Opakujúce sa bolesti brucha, všeobecný pocit nepohodlia, najmä v oblasti čriev, zmeny vyprázdňovania s častým nadúvaním alebo napríklad nevoľnosť – to neznie príliš zábavne, však? IBS pritom v Česku trpí odhadom 1 až 1,5 miliónov ľudí!

Veľmi nepríjemnou vlastnosťou IBS je, že v priebehu niekoľkých mesiacov príznaky tejto poruchy miznú, potom sa zase vracajú a časom sa môžu ďalej zhoršovať – to predovšetkým v prípade, ak vaše črevá nie sú práve v tej najlepšej kondícii. Väčšinu ľudí napadne otázka: „Bolí ma len brucho, lebo napríklad nejem práve najzdravšie alebo je to snáď naozaj syndróm dráždivého tračníka?“ Odpoveď nie je jednoduchá, ale ako povedala Nancy J. Norton, zakladateľka výskumnej, neziskovej organizácie pre funkčné gastrointestinálne poruchy (IFFGD):  „Takmer každý zažije občasný záchvat kŕčov s bolesťami brucha a hnačkou alebo zápchou. Ak sú však tieto príznaky chronické alebo opakujúce sa alebo ak prerušujú každodenné činnosti, môžu signalizovať IBS.“

Odborná spoločnosť má samozrejme k dispozícii aj vedecky podložené kritériá na určenie danej choroby. Vydáva ich Rímska nadácia, sú označené rímskymi číslami – každá klasifikácia obsahuje presné definície, ktoré potom pomáhajú lekárom stanoviť správnu diagnózu. napr. IBS sa po poslednej modifikácii, urobenej v roku 2016, presunulo do klasifikácie IV. stupňa.

Poďme sa teda pozrieť na typické príznaky tohto syndrómu:

– prerušovaná bolesť brucha sprevádzaná hnačkou, zápchou alebo striedavými epizódami oboch

– nadúvanie

– striedajú sa obdobia remisie s nečakanými návratmi príznakov

– naliehavosť teda potreba používať toaletu v spěchu

– Krčenie v bruchu aj vtedy, keď nemáte hlad

– prítomnosť hlenu (biela alebo žltá tekutina) v stolici

– pocit neúplného prechodu stolice.

Ako vyzerajú bežné príznaky IBS už teda vieme, ale ako vôbec dôjde k tomu, že sa u nás táto nepríjemná porucha zažívacieho traktu objaví? Zdá sa, že zmenené vzorce motility – sťahov čriev a tiež zvýšená citlivosť čriev sú spôsobené narušením komunikácie na osi mozog – črevo. Táto obojsmerná interakcia je dôležitá pre udržanie normálnej funkcie čriev. Tie tiež reagujú na akékoľvek potenciálne poruchy alebo stresory, čo vedie práve k spomínaným zmenám pohyblivosti a citlivosti v čreve.

Ľudské črevá sú uchvatným orgánom, bohužiaľ stále s množstvom nezodpovedaných neznámych a tak ani lekári či vedci nemajú stále jednoznačnú odpoveď na to, prečo niektorí jedinci začnú IBS trpieť. Predpokladá sa však, že za prejavom syndrómu dráždivého tračníka stoja najpravdepodobnejšie tieto faktory:

– Genetická predispozícia (napr. rodinná história IBS) na rozvoj IBS

– Črevná infekcia, ktorá prebehla pred nástupom príznakov a spôsobila nerovnováhu v črevnom mikrobióme

– Dlhodobý stres či chronické stresové životné udalosti alebo iné psychosociálne faktory

Napriek tomu, že IBS celosvetovo postihuje 10 až 20% populácie, zostáva valná väčšina nediagnostikovaná. To znamená, že milióny ľudí sa buď hanbia s kýmkoľvek, vrátane svojho lekára, o svojich črevných problémoch hovoriť alebo len ticho dúfajú, že sa tie zlé stavy ťažkého nepohodlia už znovu nevrátia. Ľudia prežívajúci IBS majú často pocit, že im nie je pomôcť a tak žiadnu ani nehľadajú. Lekári pritom nehodnotia len konzistenciu stolice, ale aj spomínanú bolesť a váš prežívaný diskomfort. Ak je teda váš bežný denný rozvrh často ovládaný niektorými z črevných ťažkostí opísaných vyššie, nenechávajte si to pre seba.

O IBS sa konečne hovorí viac ako napr. pred 30 rokmi a tak existuje nielen veľa tipov ako sa treba správne stravovať, aby sa príznaky zmiernili, ale aj výskumov, detailne študujúcich syndróm dráždivého tračníka. Napr. od roku 2018 prebieha v celkovo 27 nemocniciach vo Veľkej Británii jedna z najnovších štúdií, iniciovaná českým výrobcom známeho adsorbačného gélu Enterosgel. Práve tento zdravotný prostriedok, schválený na symptomatickú liečbu IBS, je v hlavnej úlohe vykonávanej štúdie. Tá má za cieľ potvrdiť jeho bezpečnosť a efektivitu, pri pomoci s veľmi nepríjemným príznakom IBS a síce akútnym hnačkou.

Tento gél šetrne odstraňuje z čreva škodlivé látky a to tak, že ich fyzicky viaže na svoj povrch a prirodzenou cestou ich potom pri vyprázdňovaní odvádza z tela von. Tým znižuje tak trvanie hnačky, ako aj frekvenciu toho, koľkokrát musíte toaletu vyhľadať.

Vieme už teda zhruba prečo sa môže u nás IBS vyskytnúť, vieme aj to ako vyzerajú príznaky aj že existujú štúdie a bežne dostupné zdravotné prostriedky ktoré nám môžu výrazne pomôcť tak, aby sa náš život vrátil do normálnych koľají. Rozhodne však nikdy nepodceňujme pomoc odborníkov akými sú praktickí lekári či priam gastroenterológovia. Diagnostikovať správne syndróm dráždivého tračníka si vyžaduje čas – je preto potrebné nebáť sa konzultácie s lekárom. Ten vykoná potrebné testy, aby tak vylúčil vážnejšie ochorenie tráviaceho traktu a mohol sa sústrediť na správnu diagnózu aj zvolenie ďalšieho postupu najvhodnejšieho práve pre vás.

Pamätajte si, že sa nemáte za čo hanbiť – črevá, ich funkčnosť a zdravá vnútorná mikroflóra sú pre vaše telo životne dôležité! A vy si predsa zaslúžite cítiť sa dobre a pohodovo vo vlastnom tele.

Nejnovější články

Super ochranné sklo na váš mobil

Poškriabanie a prasknutie displeja je to najhoršie, čo sa na dotykovom telefóne môže stať....

Vedenie účtovníctva: Kompletné služby, ktoré sa postarajú o vaše účtovníctvo

Pri vedení účtovníctva je potrebné zaobstarať celý rad náležitostí, v ktorých môže byť zložité...

Premietačka na iPhone a iné darčeky, ktoré si viete vyrobiť doma!

Najkrajší darček nie je ten, za ktorý miniete množstvo peňazí. Ani ten, ktorý napríklad...

Navštívte mesto Český Šternberk v Stredočeskom kraji

Stredočeský kraj nám ponúka množstvo pekných miest, ktoré môžeme celoročne navštíviť. Jedným z nich...

Další články autora

Super ochranné sklo na váš mobil

Poškriabanie a prasknutie displeja je to najhoršie, čo sa na dotykovom telefóne môže stať....

Vedenie účtovníctva: Kompletné služby, ktoré sa postarajú o vaše účtovníctvo

Pri vedení účtovníctva je potrebné zaobstarať celý rad náležitostí, v ktorých môže byť zložité...

Premietačka na iPhone a iné darčeky, ktoré si viete vyrobiť doma!

Najkrajší darček nie je ten, za ktorý miniete množstvo peňazí. Ani ten, ktorý napríklad...