13.4 C
Brno
Neděle, 19 května, 2024
DomůMagazinKancelárie a pracoviská vhodne zariadené pre zdravotne postihnutých pracovníkov

Kancelárie a pracoviská vhodne zariadené pre zdravotne postihnutých pracovníkov

Vydáno

- Reklama -PR články

V mnohých podnikoch, ktoré zamestnávajú viac ako 25 pracovníkov, nariaďuje zákon o zamestnanosti vytvoriť pracovné miesta pre ľudí so zdravotným postihnutím, a to vo výške 4 % z celkového počtu zamestnancov. Vhodné pracovisko pre zdravotne postihnutých musí spĺňať určité základné požiadavky. Z hľadiska výkonu práce so zdravotne obmedzeným môže stáť aj doteraz zdravý jedinec, ktorému plnenie pracovných povinností komplikuje úraz alebo choroba.

Na tento účel je potrebné vytvoriť bezpečné a náležite prispôsobené pracovisko, či už ide o kanceláriu, archív alebo sklad. Všade treba spĺňať určité podmienky.

Odmenou firmám potom bude nielen status spoločensky zodpovedného zamestnávateľa, ale predovšetkým štátne príspevky aj daňové úľavy.

Ak sa zamestnávateľ rozhodne zamestnať zdravotne postihnutých, je na mieste vytvoriť

spoluprácu s Úradom práce tzv. chránené pracovné miesto. Vďaka tomu môže firma získať finančný príspevok na nákup nevyhnutného vybavenia a hlavne na stavebné úpravy kancelárií a iných existujúcich priestorov pre zamestnancov s handicapom.

Stavebné práce v kanceláriách a iných pracoviskách

V súvislosti s touto problematikou treba vhodne skĺbiť praktickosť aj estetiku priestoru tak, aby vyhovoval väčšinovému zamestnancovi, ale zároveň spĺňal podmienky pre zamestnancov s handicapom. Treba pamätať na určité pravidlá a rozmery pracovných priestorov aj jednotlivých pracovných miest. Ďalej treba premyslieť zabudovanie niektorých bezpečnostných prvkov, bezpečnostného značenia aj prípadných kompenzačných pomôcok.

Vstupné priestory a chodby

Už pri vstupe do budovy, na všetkých schodiskách potrebujú vozíčkári výťahy, rampy alebo minimálne schodky, aby mohli „vojsť“. Schody nie príliš strmé, vo všeobecnosti sú schody pre vozíčkarov veľký problém, takže je ideálne ich doplniť plošinami, výťahom. Aj plošiny musia mať správny sklon a správny materiál. Vo výťahu by mali byť svetelné aj zvukové informácie.

Požiadavka je aj na minimálnu šírku všetkých dverí a tá musí byť 80 cm, ako aj prechodové chodby. Treba rešpektovať, že na otáčanie vozíka v priestore je potrebný rádius so šírkou 150 cm. Najmä úzke chodby sú nevhodné, treba vedieť, že vozík sa musí vedieť otočiť okolo svojej osi.

Podlaha

Špeciálne požiadavky sú kladené aj na výber správnej podlahy v kancelárii alebo akomkoľvek pracovisku. Podlaha musí byť v prvom rade protišmyková, ľahko udržiavateľná a odolná voči nárazom. Zároveň by mali byť odstránené všetky nerovnosti a nepravidelnosti, a tiež by podlaha v jednotlivých miestnostiach mala byť bez výškových rozdielov.

Nábytok na pracovisku

Špeciálne premyslený by mal byť aj kancelársky alebo aj napríklad dielenský nábytok. Pracovné miesto by malo byť vybavené vhodnými ergonomickými pomôckami, malo by zabezpečiť optimálne dosahové vzdialenosti.

Doska pracovného stola musí byť podjazdná a bez spodných skriniek. Rovnako uskočený sokel pod skrinkami má byť samozrejmosťou. Výška dosky stola by tak mala byť 72 až 75 cm.

Pracovná doska by zároveň mala byť pevná s nekĺzavým povrchom. Vhodné je tiež doplnenie protisklzovými podložkami, úchytkami a pod. Pri administratívnych činnostiach sa odporúča zabezpečiť umiestnenie písomností v optimálnych dosahových vzdialenostiach, najlepšie pred pracovníkom (nie vzadu na stole) a podľa možnosti v tenších šanónoch na písomnosti.

Osobitnú pozornosť treba venovať ergonomickému riešeniu počítačových pracovísk pre zdravotne postihnuté osoby, keďže aj mnoho ťažko postihnutých osôb tu nachádza pracovné uplatnenie. Počítačové pracovisko je nutné upraviť a vybaviť vhodnými pomôckami ako sú podnožky, klávesnice, myši, spínače, podpery horných končatín alebo aj držiaky na monitor.

Stoličky a sedadlá

Pracovné sedadlo musí spĺňať určité základné požiadavky, t. j. byť vybavené vhodnými ergonomickými a bezpečnostnými prvkami. Sedadlo určené zamestnancom s pohybovým obmedzením tak musí byť komfortné, ľahké a ľahko manipulovateľné. Zároveň by mala takáto stolička alebo špeciálne kreslo umožňovať nastaviteľnosť základných parametrov, zabezpečovať oporu panvy a chrbtice, a podľa konkrétnych potrieb umožňovať ľahké vstávanie a sedenie. Ide však o požiadavky na zdravé sedenie pre akéhokoľvek zamestnanca so sedavým zamestnaním.

Rokovacie miestnosti

Aj napríklad v rámci konferenčných miestností treba dbať na určité parametre, aby vyhovovali všetkým. Mali by sa riešiť flexibilne. Miestnosť s pevne zabudovanými sedačkami nie je vhodná. A navyše tu, rovnako ako aj vo zvyškoch kancelárií, treba postrážiť káble. Odporúča sa obstarať káblové organizéry alebo držiaky, aby prekážajúce káble neohrozovali bezpečnosť všetkých zamestnancov, nielen tých s pohybovým obmedzením.

Šatne a hygienické zariadenia

Podobne ako pracovné priestory, tak aj WC, kúpeľne a šatne musia spĺňať predpísané parametre. Steny hygienických zariadení a šatní musia po konštrukčnej stránke umožniť kotvenie oporných madiel v rôznych polohách s nosnosťou minimálne 150 kg. Po osadení všetkých zariaďovacích predmetov musí byť zachovaný voľný manipulačný priestor s priemerom najmenej 1500 mm.

Záchodová kabína musí mať šírku najmenej 1800 mm a hĺbku najmenej 2150 mm. Pri osadení záchodovej kabíny záchodovou misou, umývadlom, odpadkovým košom, háčikom a madlami po oboch stranách misy, musí opäť zostať voľný manipulačný priestor pre vozíčkarov s priemerom 1500 mm. Vhodné je umývadlo s „vykrojeným“ predným okrajom, ktoré vozíčkári umožnia väčšie podbehnutie a lepšiu dosiahnuteľnosť vodovodnej batérie a dávkovača mydla.

Úprava pracoviska v dielni

Pri pracovnej činnosti najmä hornými končatinami treba rešpektovať fyzickú kapacitu z hľadiska rozsahu pohybov, sily, vytrvalosti a pohybovej koordinácie. Na uľahčenie práce je vhodné používať odlišné typy náradia a pracovných prostriedkov. Zabezpečiť napríklad širšie držadlá, upraviť tvar a hmotnosti náradia. Odporúča sa využívať rôzne typy kompenzačných pomôcok ako sú držiaky na písacie náčinie, úchopky a pod. U jedincov so znížením hybnosti a sily horných končatín možno využiť ďalej aj jednoduché, podperné závesné zariadenia. Často používané nástroje (napr. vrtačky, uťahováky a pod.) je vhodné zavesiť na perové konzoly. Vo všetkých špeciálne prispôsobených dielňach či skladových priestoroch je opäť potrebné zachovávať predpísané vzdialenosti, šírky chodieb a potrebný priestor na manipuláciu s vozíkom. Rovnako platí aj protišmyková a bezbariérová úprava podláh a bezpečnostné prvky na pracovisku.

Nejnovější články

Super ochranné sklo na váš mobil

Poškriabanie a prasknutie displeja je to najhoršie, čo sa na dotykovom telefóne môže stať....

Vedenie účtovníctva: Kompletné služby, ktoré sa postarajú o vaše účtovníctvo

Pri vedení účtovníctva je potrebné zaobstarať celý rad náležitostí, v ktorých môže byť zložité...

Premietačka na iPhone a iné darčeky, ktoré si viete vyrobiť doma!

Najkrajší darček nie je ten, za ktorý miniete množstvo peňazí. Ani ten, ktorý napríklad...

Navštívte mesto Český Šternberk v Stredočeskom kraji

Stredočeský kraj nám ponúka množstvo pekných miest, ktoré môžeme celoročne navštíviť. Jedným z nich...

Další články autora

Super ochranné sklo na váš mobil

Poškriabanie a prasknutie displeja je to najhoršie, čo sa na dotykovom telefóne môže stať....

Vedenie účtovníctva: Kompletné služby, ktoré sa postarajú o vaše účtovníctvo

Pri vedení účtovníctva je potrebné zaobstarať celý rad náležitostí, v ktorých môže byť zložité...

Premietačka na iPhone a iné darčeky, ktoré si viete vyrobiť doma!

Najkrajší darček nie je ten, za ktorý miniete množstvo peňazí. Ani ten, ktorý napríklad...